Masih berkisar pd sarawak. Maklumlah cerita blk Sarawak ni walaupun dh hampir 2 minggu blk kenangn msh segar diingatan.
Seperti juga kebiasaan mereka diluar sana bila pegi Sarawak ada la1 2 brg yg dibeli buat kenangan dr bumi kenyalang. Antara yg wajib ikan terubuk. Pastu beli kek lapis Sarawak xboleh tidak kan
Terkenal dengan corak, anyaman, dan mainan warna sy meletakkan ini adalah signature masyarakat melayu sarawak. Klu ada org sarawak xpernah mkn kek lapis sarawak mcm menipu sgt kan.
Malah kek lapis adalah menu wajib di setiap rumah dia hari perayaan
Namun sy kecewa kerana kek lapis sarawak skrg hilang magisnya. Dulunya blh disimpan sehingga setahun di dalam peti namun kini seperti yg dibeli dlm gmbr di atas semuanya cuma tahan dalam beberapa hr shj. Malah ada tu bukak2 sj dh hapak berbau. Ada yg selepas 2 hari dh naik kulat.
Mgkn ada yg kata sy beli yg murah yg lelong di pasar. Mmg ada yg dibeli di pasar dgn hrga rm10 satu bar tu. Tp sda juga yg dibeli di kedai specialist kek lapis dgn hrga rm28 1 bar. Tetap sama. Lepas 2 3 hari blk kl semua hapak dan naik kulat
Sblm ni sudah beberapa kali sy mendengar rungutan teman2 tp ini kali terjadi pd sy. Heran juga sy ye
Mungkin kan kek lapis telah di ubah cara pbuatan atau mgkn bahan telah di downgredkan
0 comments:
Post a Comment