Powered by Blogger.
RSS

Jom Melawat Panda kat Zoo Negara

 

20 Dec lepas, kesempatan di berikan oleh ambank menaja staff nya melawat Zoo Negara dengan bayaran yg sangat rendah sy kira. Menurut kata my hubby sambutan yg sangat menggalakkan oleh staff menyebabkan mereka terpaksa menutup penyertaan dengan cepat. Alhamdulillah ada rezeki ank2 dpt melawat Zoo. Last sy melawat zoo ni rasanya selepas melahirkan ank kedua sy maknanya dlm tahun 2012. Jadi kiranya lawatan kali ini sy tidak la teruja sgt utk berjumpa bersalam dengan semua penduduk2  tetap zoo Negara tu. Peluang diambil utk melawat anak panda sj memandangkan bayaran sebelum ini agak mahal dan itu la yang dibanggakan oleh rakyat2 jelata kan

Jom cuci mata gmbar2 bawah ni. X banyak sangat pun kan


Sebelum masuk zoo amek gmbr family dulu

Ni unta angin ye




Mcm x puas hati sgt pun tengok panda. Sy rasa lagi puas hati masa sy tengok kat ocean park hong kong dulu. Mcm lemah je. Ank dia xbg tengok. Lepas kul 2.30 pm baru ada. Tak kuasa la nak tunggu. Waktu menengok dia bg 20 minit je tau. Mula2 rsa mcm kejap sgt kan. Tp sbb xde menda pun nk tengok panda sekor tu je. Dh la jauh sgt. Panda tu pulang baring je termenung. Tempat laluan sangat sempit.

 

Sebelum masuk tengok tu kena dengar staff zoo bercerita tu. Pastu ada dia edarkan tabung kutipan derma


Ini resepi kek panda. Klu sda yg terasa nk cba blh buat sndr hehe



Sy lagi excited masa nak keluar sbb akan melalui tempat2 mcm dunia panda. Ada café yg jual cupcake bentuk panda. Boleh la rasa dia. Klu penat2 boleh la duduk lepas di café ni.

 

Pastu berjalan menuju pintu luar akan melalui kawasan kegemaran ramai. Kedai souvenir. Tips kat sini. klu beli lebih dia mungkin akan bg free gift tau. Free gift dia key chain dgn fridge magnet jugak

Tips utk photo booth

Masa sy pegi dia kata ada promo 7 keping gambar dpt rm120. Dengan dia akan copy gmbr ke fon kita (klu iphone dia akan wasap). Pastu dia bg key chain jugak. Lepas beli me rasa mbazir plak. Kalau sekeping2 rm30 sekeping gmbr

 

Tmbh ckit. Sblm kluar kitorg dpt hamper besar ni atas sporting berpakaian mengikut tema ambank. Ok la jgk. Byk kegunaan hamper ni


tq ambank. 

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Checklist kelengkapan untuk anak masuk darjah 1

Checklist kelengkapan untuk anak masuk darjah 1

 Disebabkan sy pernah terdengar beberapa keluhan ibu2 yg sukar mcari guideline atau reference sbg checklist brg2 keperluan utk ank2 yg bru nk msk drjah 1. 


Disini sy sediakan beberapa yg penting


Mungkin ada sesetengahnya tidak applicable utk sekolah tertentu atau tempat tertentu

1.       Baju sekolah ; sy sediakan 4 helai


. Tapi macam membazir pulak. Rasanya 3 pun dh cukup. Xpe la barang xbasi kan


2.       Seluar sekolah; sy juga sediakan 4 helai

3.       Stokin sy sediakan 2 set. 1 set ada 3 pasang. Jadi 6 pasang. Mcm lebih kan

4.       Beg sekolah




5.       Pencil box




6.       Stationery  (pencil, ruler, eraser, sharpener, scissor, glue, coloring pencil               ) ini semua sy beli borong kat mydin. Beli banyak xpe. Barang x basi





7.       Kasut; sy sediakn sepasang shj

8.       Seluar track. Klu sesetengah sekolah sudah termasuk dlm pakaian sukan jd x payah parent beli

9.       Pembalut buku. Ada pelbagai jenis kat pasaran. Sy suka yg cepat dan pantas dan berkualiti

10.   Lencana sekolah. Ini mmg kena beli kat sekolah


Ni sticker nama sy tmpah utk tampal kat buku n alatulis ank sy

11.   Pastikan semua barang bertanda nama dan kelas


Sy juga ada tempah cop stamp nama ank sy ni so that sng semua buki kita cop je


12.   Botol air. Ini xpayah beli mahal2 sbb mmg cepat rosak. So, beli yg biasa2 shj tp ank kita senang nk bawak dan pastikan bila terbalik x keluar air

 

·         Checklist ini applicable utk ank lelaki shj. Klu ank perempuan pandai2 la tambah ye

·         Dan sila bersedia kerana dlm 3 4 minggu pertama pasti ada yg kena beli baru dah. Macam ank sy beg sekolah sebulan je pakai. Pastu dh koyak. Baju sekolah pun minggu keempat terkoyak dia kata terlanggar meja. Pensil dan eraser pastikan beli dlm 3 4 kotak sebab setiap hari kena bg baru. Sharpener yg biasa2 masukkan dlm pensil box dia. Pastu beli 1 yg heavy duty tggl kat rumah. Sbb tiap2 mlm kena sharp

Ni sharperner heavy duty. Sgt practical tp utk kita yg sharp kan. Klu bg dorg sharp sndr pakai ni sekotak pencil 1 hr je semua hancur. Ni xyah bg dorg bwk g skull tau. Jahanam semua nnt

Semoga bermanfaat utk semua


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget