Powered by Blogger.
RSS

Kandunganku...


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

menu aidiladha




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Thin crust Pizza


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Menjelang minggu ke-34

Bermacam2 cerita berlegar dlm fikiran aku. Setiap hari belajar dan dapat tahu benda baru pasal bersalin, baby dan to be a mama. Dan hari2 yg dialalui pn penuh dgn debaran. Sebetulnya masih jauh perjalanan aku di alam kehamilan ni. aku anggarkan lebih kurang sebulan lagi masa aku bersama baby dalam kandunganku tp aku harus bersedia dari segi mental dan fizikal kerna segala2nya xmustahil blh berlaku dan kata org diakhir2 minggu ni amat penting. Aku juga ingin menikmati minggu2 terakhir ini dengan penuh keistimewaan. Kita tidak mampu menjangkaka segala menungkinan yg akan berlaku maksud aku mungkin kan ini adalah satu2nya pengalaman aku. Mungkin kan aku berpeluang lagi merasai nikmat alam kehamilan ini dikemudian hari. Nauzubillah aku bukan mendoakan yang buruk2 tapi disebalik kegembiraan yang terbayang dimata ini aku juga harus sedar segala perancangan yang dibuat pasti dengan restu yang maha Esa. Aku mohon agar dijauhkan segala kesulitan dan keburukan dalam proses bersalin ku kelak. Seperti ibu2 lain aku juga ingin dan mendoakan segala yang terbaik utk zuriat ku ini. Ini adalah tanda cinta dan kasih ku pada suami ku. Ini adalah pelengkap kebahagiaan perkahwinan kami insyallah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

cream puff berinti kastad jagung


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

susu tepung utk ibu mengandung


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Nasi Ayam berairmata


dalam kesedihan dan kedukaan hati aku gagahkan jgk diri masak nasi ayam nihari ni. sedikit kelam kabut tp not bad




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

desert of the week











talam jagung.. resepi dr myresipi.com















Jelly cendol resepi dari myresepi. utk pot luck ofis my hubby










puding roti berkuah kastad resep diambil dari forum.cari utk minum ptg sabtu













  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Baby Cot


pening du memikirkan mana nak cari tilam utk baby cot ni. baby cot dh ada org kasi (thx kak hajar) tp tilamnya pulak nk kena cari. sh carismlm tp semunya macam mahal je. rm200++. xde ke yg bwh seratus. tgh budget ni. xpe hari ni aku cuba cari lagi. harap2 ada

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

juadah pebuka selera











  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Raya... Raya.. Raya..







beberapa keping yang sempat diuploadkan

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kad Raya

Tahun ni aku dpt jgk 2 kad raya. tp dua dua tu official la. xpe la janji ada jgk yg ingat kat aku sempena raya ni. thanks...


















Ni dari JJ.bos aku kat office.












Yang ni dari BNM CCRIS team. Thank you semua

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Final project biskut raya

ini antara biskut yg aku buat 2 hari sebelum raya. yg penting mantops.!!!


Bikut semperit resepi diambil dari forum cari resepi hanieliza.. sedap dan rapu. yang penting bunga x ranap walaupun dah masak. mmg senang jgk nk buat. puas hati la




Biskut cornflake. ini pn puas hati buat nya. mmg sedap. resepi diambil dari myresepi.net. lepas ni bulan xraya pn aku akan buat










  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Biskut Raya edisi seminggu sebelum raya



Tart Coklat - resepi diambil dari myresepi. tp masa aku buat biskut ni aku kelam kabut mengjar waktu nk g klinik. so coklatnya sgt2 comot




xtau nak namakan biskut apa ni. tp sbnrnya resepi diambil dari cari forum - biskut oat. tp aku dh ubahsuai jadi oat coklat bersalut horlick. rasa ok cuma mcm terlebih perasa koko. tu la akibatnya klu derhaka pada resepi lagipn aku pakai quarker oat koko yg baru dicampur dgn instant oat perasa koko. tp blh la buat bykkan biskut

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Buat Biskut raya lagi





Greenpeas Cookies; resepi diambil dari forum cari. sedap gak rasa2 kacang peas tu. Tapi aku ada ternampak resepi yang sama dalam majalah mingguan wanita keluaran khas aidilfirri tahun 2007





Biskut suji brunei; Resepi diambil dari Majalah mingguan wanita keluaran khas aidilfitri tahun 2008. tp aku telah tukar sikit colour dia. senag je biskut ni tp rasa dia mmg klu 10 bintang aku bagi 9. mmg sedap. pakai shortening dgn minyak sapi. pastu ada letak cornflake. mmg sedap. klu xingat nk bwk blk kg mmg dh hbs la aku kerjakan biskut ni



ini biskut suji tadi sebelum digaul dgn susu tepung. colour dia aku alter sendiri nak bagi menarik sikit. bayangkan biskut suji yang ada cornflakes di gaul dgn susu tepung.. mmg sedap sehingga menjilat paper cup tu la. syg nk buang.. hahaha




ni satu lagi biskut maveles. Nama dia cream cheese chookies. mmg sedap dan senang sangat2 dibuatkan. adunan menggunakan cheese. tapi sayang adunan ni menghasilkan sikit je biskut dalam 60 biji sahaja. dah la sedap. dh beberapa biji aku ngap. sayang je nak telan. aku amek resepi ni dari laman web myresepi.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Manisan berbuka



ini betul2 manisan ni. terlebih gula merah dia. apa2 pn pada aku tetap sedap. Juadah berbuka utk ramadhan ke-16

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Dah start buat Kueh Raya



Biskut susu


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Menu berbuka puasa lagi (minggu kedua)





utk hari ke-8 berpuasa. kesian kat hubby aku 2 3 hari sebut nk mkn buah melaka onde-onde. akhirnya baru sempat buat







utk hari ke-9 puasa. mas g fajar pandan indah terbli acuan kueh apam ayu ni. apa lagi mencuba la buat berpandukan respi drpd laman web myresepi. nice very nice and sgt senang






utk hari ke-10 ramadhan. tp warna dia macam nk ke hangus sikit. terpaksa dieditkan sikit gambar burger malaysia ni. agaknya kuali aku telebih panas kut. cubaan pertama. ok la tuh


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Menu Ramadhan












Menu 1 Ramadhan - Agar2 lumut(pandan)




For 2nd Ramadhan -roti jala pandan. tp pakai acuan sendiri

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Persiapan Barang Baby



Dah masuk bulan kelima kandungan aku ni, baru la ku mula survey sikit2 barang2 baby. Kata orang klu beli last minit nnti terasa la sikit perbelanjaan tu. tp memang bila tengan checklist barang utk dibeli tu macam nk buat persiapan kawen pn ada. Blh tahan byk jgk la. selaepas berbincang kami decide utk beli dulu sikit2 mana2 yang dirasakan sesuai. Tambah lagi sekarang ni musim mega sale konon nya harga barang murah kan. bulan lepas aku byk survey harga je. skrg dh start beli so, aku cuba la ingt2 mana yang murah aku beli la. kena budget jgk, xmau la kemudian hari nanti aku jgk yang menanggung bebannya.

Setakat ni aku ada survey ke Jaya Jusco, Sogo, Ampang Point & Carrefour. Macam hari tu kebetulan pegi ampang point tengah ada sale botol susu Avent. Apa lagi aku beli la sbb dah byk kali aku tggu harga murah. Pastu masa g Jaya Jusco pn sama tengah sale barang baby. Aku pn beli baju dan napkin yang dh lama aku cari nak yang ada corak2. dapat la jgk, dan ada tambah2sikit2 dari sogo.

Rasanya skrg kena kurangkan dulu beli baju, hari tu kakak aku cakap stock dia punya byk lagi yang elok2 baby dia xsempat pakai. Nant blk raya aku tengok klu ok aku amek je la. kena berjmat cermat. Selain nya nanti aku update lagi

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Nikmat Kelahiran

Musim org bersalin agaknya sekarang ni kan. Ramai betul kawan2 aku yang bersalin sebulan dua ni. aku pulak yang cuak bila dgr cerita2 ni. kat sini aku nak cerita pasal kwan-kawan aku yang dh selamat bersalin, sambil2 berdoa aku pn nanti dipermudahkan segala urusan bersalin ni..

Bermula dengan kak su. Kak su ni actually kawen dgn cousin husband aku. Tp disebabkan keakraban kitorg aku dh anggap dia macam keluarga sendiri dah. Selamat melahirkan baby girl pada 26 July yang lalu. Kalau diikutkan expected due date dia 8 ogos. Tp skrg ni aku dgr ramai betul beranak awal termasuk la kak su. Baby dia diberi nama Siti Airish NurKasih. Nama dia diberi selepas 13 hari melahirkan. Masa pregnant and scan doctor sahkan anak dia lelaki so. Mmg confident la dia cari nama lelaki je siap beli baju lelaki lagi. Tuhan maha besar bila keluar je perempuan. Meraban jgk la dia mencari nama anak perempuan. Nama Airish tu adalah salah satu nama pilihan berada dlm simpanan aku. Tp.. xpe la. kak su dah amek nnt aku cari nama lain. Ikukan hari tu aku nak letak nama MIA IRIS FIRZANY kalau anakku perempuan. Tp sekarang aku dah cari nama beberapa nama lain. Jgn ingt nama IRIS tu x de makna tau. Iris tu maknanya sekuntum bunga dalam bahasa Sanskrit





Lepas tu kisah Si Liza. Kawan satu ofis aku. Bersalin pada 9 ogos yang lalu. Baby boy diberi nama Afif Amsyar (Gambar). Kadng2 bila xcaya dulu aku kehulu kehilir dengan liza yang tengah sarat dalam perut dia ada baby ni. besarnya keajaiban tuhan. Dalam masa Cuma berbelas2 hari dia sudah cukup membesar. Aku belum berkesempatan bertemu mata dgn Afif. Liza berpantang di kampong mertua dia dia Tanjung Karang.

Nikmatnya hidup menjadi seorg ibu. Tp mereka semua sudah lama bergelar ibu. Ini pengalaman kesekian kalinya mereka. Tp aku.. dalam keterujaan menjadi ibu masih menebal perasaan takut dan tiada self-confident. Macam tak percaya. Mampu kah aku. Hanya doa yang mampu kupanjangkan agar aku tabah dan tenang dalam setiap hari ku.

Ya Tuhan… Padamu aku bermohon, pemudahkan lah segala perjalan hidup dan urusan harian ku menempuh perjalanan hari mu sepertimana kau mempermudahkan urusan ibu dan sahabat Rasulullah SAW

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

KEMATIAN & KEHILANGAN INSAN SENI


Sejak kebelakangan ini kita sering dikejutkan dgn berita2 kematian beberapa org2 berpengaruh. Mmg tidak dpt dinafikan industri dan persada hiburan adalah satu cabang atau bidang yang amat memberi impak besar kepada kehidupan seseorg di alam maya ini selain dari bidang politik.

Aku cuba mengimbau beberapa kehilangan besar industri hiburan yang amat dirasai hingga kini. Bermula dgn pemergian Raja Pop dunia. Michael Jackson pada 26 June. Dunia seakan-akan tergamam. Tiada ribut tiada angin tiba-tiba seawal pagi kita disebarkan berita dari media elektronik. Memang mengejutkan tp bila di fikirkan itu la lumrah. Tiba masa dan saat walau siapa pn kita.,nomber berapa atau gelaran apa pun kita didunia kita pasti kembali pada Dia. Bermula dari hari tersebut boeh dikatakan nama beliau mnginjak 200% daripada sebelum kematiannya. Masyarakat dunia bagaikan kehilangan ahli keluarga mereka. Betapa berpengaruhnya Raja ini. Segala koleksi dan lagu2 beliau mula menjadi perhatian. Sehingga difahamkan memaksa syarikat rakaman megulang cetak album2 beliau. Semua memuji-muji dan meratapi kehilangan yang tiada galang gantinya itu. Malah sehingga kini kisah2 beliau ditulis saban hari didada-dada media cetak. Perginya beliau bersama beberapa misteri dan persoalan dunia yang belum terjawab. Namun relakan la pemergian beliau. Aku percaya sekiranya beliau masih ada diduania ini hanya suku dr yang meratapi kehilangannya akan ambil peduli kisah2 nya. Dan pasti ada sebab musabab Allah mendahului dia dari kita yang masih menanti saat nafas terakhir kita. Allah xpernah silap dalam percaturannya. You’re not alone


Selang sebulan selepas itu tanggal 26 July, seorg lagi anak seni pergi meninggalkan dunia fana ini setelah diserang angin ahmar. Corak dan cara serangan angin tersebut mengingat aku pada arwah bapaku. Yasmin Ahmad pengarah tersohor Malaysia yang juga mencipta nama di persada antarabangsa. Setiap karya beliau memberi impak besar kepada penontonnya. Semuanya ada pro dan kontranya. Filem pertama beliau yang aku tonton dari awl hingga akhirnya adalah gubra. Pada ketika itu aku kagum dgn bakat lakonan anak didiknya Syarifah Amani. Malah sehingga kini aku sangat kagum dengan bakat Amani. Pada aku dia memang dilahirkan sebagai seorg pelakon. Dan nasibnya bertuah dipertamukan dengan seorg pengarah pada aku sentiasa ada misi dan visi dalam penceritaanya. Selepas hari itu baru la sedikit demi sedikit aku dikenalkan dengan pengarah Yasmin Ahmad. Secara jujurnya aku lagi seronok dan kagum dengan karya pengiklananya dari karya perfilemannya. Penceritaan yang terlalu ‘straight to the point’ kadang2 membuatkan aku rimas dan risau sekiranya cerita2 itu tidak boleh diterima rakyat Malaysia dan melayu majoritinya yang amat2 menekankan sifat kesopanan dan kesusilaan. Banyak yang benar dlm penceritaannya tp masyarakat kita diajar supaya mengambil dan sentiasa memikirkan yang baik2 sahaja. Biarpun nampak masyarakat kita hipokrik tp itu la adat resam yang ditanam dlm diri kita dan Yasmin cuba menongkah arus itu. Tiada salahnya Cuma bukan mudah memecahkan tradisi kita. Namun aku tetap mengagumi semangat beliau dan prinsip beliau. Aku percaya cara didikan dan persekitaran beliau sangat2 mempengaruhi apa yang dipaparkan dlm karya2nya. Sama seperti MJ karya2 beliau mula diperkatakan keperibadian beliau turut dipersoal bila saja dia nadinya mula berhenti, namun hanya Yasmin dan Allah yang tahu. Yasmin Ahmad pergi bersama bakat, persoalan, cerita amalan dunianya.. semadila engkau bersama yang lebih menyayangimu dan Talentime mu

Hampir 3 minggu dari hari pemergian Yasmin sekali lagi dunia seni tempatan gempar dengan satu lagi berita sedih. Pemergian seorg ustaz dlm dunia seni tanah air. Bersuara lunak, berprinsip, berkeperibadian menarik, berpegang teguh ajaran agama, dia la satu2nya ustaz Asri Rabbani. Seakan sukar menerima berita reality ini di saat semua umat islam bersiap sedia menghadapi bulan baik Ramadhan Almubarak. Itu la janji Allah, setiba masanya Allah tidak akan menangguhkan walau sesaat pn pemergian siapa pn dia. ustaz adalah insan terpilih utk ditarik blk hidup sementaranya didunia ini pada saat itu. Aku percaya pemergian ini jg akan memberi impak yang besar kepada pendengar2 tempatan khusunya.org mula mahu mendengar kembali suara2 lunaknya. Mula memuat turun segala rakaman kata2nya. Seawal pagi tadi jg aku hmpr menitiskan air mata mendegar alunan lagu pergi tak kembali yang kini menjadi kenangan abadinya bersama Rabbani. Seolah lagu itu dinyanyikan secara langsung didepan mata kita semua. Sungguh sayu. “berpisah kita segalanya.. yang tinggal hanya la kenangan…diiring doa dan airmata…yang pergi takkan kembali…..”. diharap apa yg dicurah kan beliau sepanjang pembabitan dakwah beliau di berkati Allah.

Rabbani feat. Amy Search - Mentari Merah Di Ufuk Timur
Ada yang tertinggal Setelah terbenam Mentari

Ada yang tertinggal Setelah kering air di kali

Alam telah menyakinkan Kau mesti pergi… Kau mesti

Alam telah menyakinkan Kau mesti kembali

Bagai yang telah dijanjikan Illahi

Ada yang tertinggal Setelah musnah semua mimpi…
Kekal selamanya Cintaku dengan cahaya mu

Kekal selamanya Tetap dalam ingatanku
Lemas dalam rindu Tenggelam dalam tangisan


Engkau telah pergi

Tapi masih ada…

Yang kau tinggalkan dalam kalbuku

Yang tinggal…

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Dilemma Pejabat Agama Islam Terengganu???

Hari isnin lepas (22/06/2007) aku terbaca satu artikel dalam Hrian Metro dia sisipan komen/aduan rakyat jelata Malaysia tercinta ni. Ceritanya mengisahkan seorang hmaba Allah aku percaya lelaki dari Kuantan Pahang. Mungkin si penulis berkahwin dengan anak terengganu. Sudah tentu segala surat akuan, sijil dan kad nikah akan dikeluarkan oleh Pejabat Agama Islam dari Negeri Terengganu. Aku kurang pasti dari daerah mana. Cuma di tulis negeri Terengganu sahaja. Beliau mendirikan rumahtangga sekitar November 2008. kalau dihitung sudah hampir 8 bulan la. Yang menariknya sampai sekarang beliau mendakwa belum memiliki kad i-Nikah. Disebabkan dia berada diluar negeri terengganu dia terpaksa ulang alik ke pejabat agama tersebut untuk dapatkan kepastian bila kad i-nikah boleh diambil. Malangnya setiap kali bertanyakan kepada pekerja pejabat tu jawapan yang sama adalah “xpasti bila kad tu boleh siap”. Alas an yang diberikan adalah tahun2 sebelum ni pej. Agama terengganu menumpang cetakan yang dibuat di pejabat agama kuala Lumpur untuk mencetak kad tersebut tp sejak setahun yang lepas pej agama terengganu mengambil keputusan untuk mencetak sendiri. malangnya sampai sekarang process belum boleh dilakukan atas sebab2 teknikal/ so, boleh la dibayangkan berapa byk pasangan yang telah di’KIV’ process cetakan kad nikah kerana masalah/kelemahan jabatan ini. Aku sudah boleh mengagak aku adalah antara yang termsuk dalam senarai KIV tersbut.

Pagi ni aku terpanggil utk menelefon Pejabat Agama Setiu dimana akad nikahku di daftarkan. Jawapan yang aku dapat ”Puan kena dapatkan kepastian dari Pejabat agama terengganu sendiri”. setelah mendapatkan nombor aku menelefon sendiri pejabat agama tersebut. Memang sudah ku jangka. Jawapannya, “saya xpasti berapa lama lagi puan kena menunggu, mungkin setahun 2 tahun atau beberapa tahun” wah.. sungguh jujur staff ini. Dia mengakui memang pejabat diorg buat keje lambat. Dia blh mempersoalkan apa pentingnya kad nikah ni. katanya sijil nikah tu yang penting. Dia kata dh byk terima aduan dan alas an yang yang diterima semua nya sebab nak check in hotel. Ramainya orang nak masuk hotel. Amboi.. hebat sungguh layanan pekerja-pekerja pejabat agama ni.

Moralnya memang masa aku kawen tu masa pejabat ni bermasalah dengan cetakan kad nikah. Agaknya apa la tindakan diorg untuk mengatasi masalah ni kan. mgkn nanti akan jadi macam stadium runtuh dulu baru tindakan akan dibuat. Ini la cara kerja diorg. Sampai bila bangsa dan rakyat akan maju kalau macam ni. macam xbermotivasi. Nk buat peningkatan tapi xpernah bersedia untuk meningkat

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Macau-Hong Kong (episod 2)

Antara 2 zone (low and high) dihubungkan dengan cabel car. Klu jalan kaki pun blh. Tp kena mendaki 4 kali escalator. So rasanya blh bygkan la berapa tinggi high zone dia tu. mmg tinggi yg amat la. so kitorg pakai cabel car. Ya ampun. Aku pejam mata je sepanjang jalan. Sgt2 tinggi. Aku rasa nk compare dgn langkawi and genting. Ocean park ni lagi2 tinggi dan menggerunkan. Xsanggup aku tngok bawah. Dh la lama giler. Bila sampai je kat atas tu aku rasa lega yang amat. Ada bebrapa tempat2 menarik terdapat di high zone ni. antaranya sea lion, jelly fish, dolphine show.(tp aku xtgk) duk kejar diorg nk main roller coaster. Dia punya roller coaster seram sejuk aku tengok. Walaupun sekejap tp berpusing2 dipinggir bukit. Dia ada yang mcm solero kat genting tu. aku dh lupa nama kat ocean park ni. mak ai! Lagi tinggi dr genting. Mcm2 la ada. Aku tgk je la diorg main. Aku ni bkn blh main nnati menggelupur anak dlm kandungan aku ni nnt.

Petang pukul 5.30 kitorg kena berkumpul utk kuar dr ocean park teru pegi dinner. Kali ni kitorg dinner kat ondian food. Aku masa tu dh kepenatan bercampur dgn kelaparan. Aku ni bukan blh tahan lapar sgt kan. lagi la tgk makanan2 yg kurang memberangsangkan dihidangkan. Erm… teringat lauk sedap2 kat Malaysia. Di restoran India ni ada org menyanyi. Semua lagu2 hindustan. Apa lg budak2 ni request mcm2 lagu2 top hindi la. diorg pn layan je la. aku pn ala-ala layan je. Lepas dinner kitorg diberi pilihan utk singgah ke Ladies Market utk sapa2 yg masih mampu. Yg xnk blh blk hotel je.

Sebelum aku dtg sini aku dh byk survey kat internet psl shopping kat sini la. and aku byk dgr psl Ladies Market. Macam best. Ada la sikit2 aku dgr pasal para peniaga dia yang ganas2. bila aku pegi je kat Ladies Market mlm tu betul2 diluar jangkaan aku. Tempat memamg ala ala petaling street tp panjang giler. Barang2 macam menarik yg xmenariknya adalah peniaga2 nya. Mmg betul2 ganas. Kalau nak membeli kena fikir lebih 10 kali. Cara diorg teramat2 kasar. Prinsip diorg once u touch consider sold. Once kita tnya “how much this?” dah consider u kena beli walaupun harga dia diluar kemampuan kita. Harga barang bukannya murah2 style pasar tu. harga kalau satu handbag tu average dlm HKD200-300. giler apa? Itu pn aku dgr je org tnya harga. Aku xberani nk tnya harga. Kalau u dah tahu harga tp xbeli dia akan kejar tau. eii… sampai bila2 aku akan ingt cara diorg. Klu ko tnya pastu blah dia maki2 sambil kejar. Giler apa. Pastu kita kan jalan berkumpulan sbb takut sesat jgk so, bila sorg nk memberli semua menunggu kat depan kedai. Hah. Time tu mula la tuan kedai tu rimas pada dia kita dah blok kedai dia org lain susak nak masuk. Dan yg paling menarik adalah pakaian dalam dia yg teramat-amat la fancy. Siap ada belali gajah la bentuk rama2 la. kepala kuda la. warna xyah cakap la. tp dia bentukkan seluar dalam tu jadi bentuk tu. kelakar giler. Ladied Market ni tutup pukul 11 malam. So, dlm 11.30 kitorg dah sampai hotel balik. Lepas blh hotel apa lagi belasah megi la

Day 3 (05/06/2009)

Hari ni morning call lambat sikit. hari ni punya schedule pegi Disneyland. Disneyland ni lebih kurang dalam setengah jam dari kowloon tempat hotel kitorg tu. dia bukak pukul 10 pagi. So, bgn lambat la sikit hari ni. tp hari ni breakfast kat hotel je. makan je la apa yang ada. Tp aku cari cereal dgn roti je la. pastu ada nmpk buah dia buat cam salad tu. blh la makan tu dulu buat alas perut. Kat Disneyland dah diberitahu xblh bawak masuk any food kecuali kalau ada kanak2 blh bawak sikit2 makanan utk kanak2. aku pn tempang la sikit biskut kat kakak2 yang bawak anak2 tu. Memang teruja la nak g Disneyland ni. mmg dtg hong kong nip n nak terjah Disneyland je. Bila nmpak je pintu gerbang welcome to Disneyland Hong Kong tu dah rasa ca nk melompat dah. Punya la excited. Apa lagi sesi bergambar la xhbs2 kat depan ni dulu. belum masuk lagi. Entrance fee masuk sini HKD650 oer person. Mahal kan. Kalu kanak2 HKD350 seorang. Sebelum sampai pintu masuk tu dah nmpk bermacam2 barang2 disney diorg jual. rasa xsbr nk membeli. Tp bila tengok harga ya ampun. Selipar bodoh macam selipar jepun Cuma letak gmbr mickey/minie tu pan paling kurang HKD60. mana ada seliapar macam kat Malaysia sekatakat selipar jepun blh dapat RM2 tu. setelah melalui pintu masuk yg dikawal ketat oleh guarad dia yg berpakaian ala2 dalam cerita karton Disney tu, nmpk dah beberapa bangunan2 ala2 casle tu. apa lagi bergambar lagi. Mmg bentuk bangunan diorg sangat2 mengujakan. Macam2 karakter ada kat sini. Berpandukan map dan jadual waktu kita blh ikut semua show yang menarik dan berjumpa bermacam2 karakter diorg. Nak main rides pn senang. Janji kena pandai baca peta. Setelah posing posing dan posing. Show pertama yang aku tengok adalah High School Musical. Ok not bad. Pastu pegi tengok Golden Mickey. Syok gak. Memang sesuai sebagai pembuka majlis sbb dari sini dah buat orang akan lebih mengenali apa karakter2 yang ada dlm Disney. Aku yang sebelum ni x de la minat sgt kartun jadi teruja la jgk dgn showmanship diorg yang sgt2 menarik. Antara show2 lain yang sempat kitorg tengok. Small world. Yang ni naik macam perahu macam mengelilingi dunia. Setiap corner tu ada rantau sendiri macam ranatau afrika selatan dan asean. Dalam rantau asena tu xketinggalan ada Malaysia punya culture. Siap ada perkataan ‘selamat datang’ lagi. Kalau perasan lagu2 yang dinyanyikan jugak ada yang dinyanyikan dalam bahasa melayu. Dia buat karakter kecik2 je.macam lebih kurang besar patung Barbie tu je. Lepas tu ada show 3D. best giler. Mcm real sgt2. di beri cermin mata 3D tu sebelum masuk. Rasa macam betul2 duk alam diorg. Siap ada angina betul2 and percikan air lagi. The lion King. Stich, adventure land dan mcm2 lagi. Semua nya bagus2. Cuma time the lion King tu aku dah penat so macam ngantuk sikit. show dia pn sikit membosankan di awal2 tu last2 ok je.

Kat dalam sini kitorg kena makan sendiri. since xblh bwk makanan dan punya la susah nak cari tempat makan yang halal at last kitorg juampa satu western restoran namanya Royal Banquet Hall. Kitorg tawakal je makan fish and chip kat sini. Portion dia byk giler bayangkan isi ikan yang besar giler sama panjang dengan pinggan besar tu dia blh bagi dua. Fries pun banyak ada mushroom soup lagi. Sudu dia pun cantek.ada salad jugak dia letak. Tapi harga dia HKD55 utk satu set. Minum je air mineral. Restoran dia ala2 cantek gak la. macam tempat rehat raja gitu. Klu org xperasan xtau ini adalah restoran. Actually kat dlm sini mmg byk tempat makan cam food court dan fast food tp kehalalan dia tu blh dipertikai walaupun Cuma jagung bakar. Aku tawakal je la. kat dalam Disneyland ni jgk disediakan tempat utk mengisi air mineral dan air panas. So, kalau ada yg bwk anak2 kecik nak buat susu kat dalam ni xjadi problem. Blh aje.
Masa tengah tunggu geng2 lain main space mountain aku tejumpa satu group jg dari Malaysia dan dari terengganu lagi. Actually since time aku pegi tu Malaysia cuti sekolah mmg ramai la yang ambik kesempatan bawak anak2 bercuti ke sini.

Kalau dah penat jalan2 blh cuba naik keretapi. Keretapi dia akan mengelilingi seluruh Disneyland ni. so, dari sini kita blh tengok mana lagi tempat2 yang kita tertinggal. Karater greeting ada masa2 tertentu semua kena tengok kat time schedule dia. lagi satu show yang amazing adalah Parade show. Show ni disponsor oleh salah satu company air mineral kat hong kong ni. dia menggunakan air. So, mmg basah la kalau duk kat tepi2 tu. kebetulan aku duk betul2 tempat permulaan jalan utama dia apa lagi basah la aku tp enjoy sangat. Dia punya karakter cam Barbie/princess/Cinderella tu mmg kagum aku tengok muka diorg betul2 sama ngan patung yang dilukis dimana2 tu. walaupun aku tahu dia dh bertukar-tukar org tp tetap sama mukanya. Walaupun aku rasa mgkn ada yang berbangsa cina yang pelik tu dia blh make up jadi sebiji muka mat salleh. Cantek giler.pastu aku sempat merasa airkrim coklat dia ukir bentuk mickey mouse. Hahaha.. cantek la. rasa dia biasa je. Cuma ukiran dia tu yang buat mahal. Harga dia HKD18. aku mkn xhbs pun. Sepanjang kat dalam ni byk jgk la aku smpt beli souvenir utk kwn2 tp kena berpada2 jgk la barng mahal sgt. dan x ketinggalan baju Disneyland mesti beli.

Kemuncak kepada acara Disneyland ni adalah fireworks. Diadakan tiap2 ahri jam 8.00 malam. Memamg best giler macam xcaya au blh berada di tengah2 disneyland ni. bunga api dimainkan bersama musik Disney di tembak dari bumbung casle. Cantik giler la. lebih kurang 15 minit gak la dia buat. Mmg aku xkan lupa la smpai bila2 atau mgkn bila aku pegi Disneyland yang lagi hebat baru aku akan mula lupakan Disneyland hong kong.

Lepas tu dalam 8.30 malam aku mula kuar dr sineyland yang ni. sgt2 berat hati nak blk. xtau bila lagi boleh jejak kat sini. Kitorg di bawa makan malam yang lambat malam ni. yang membosankan adalah makan dia restoran India yang sama. Makanan yang aku xsuka langsung. Dh la kepenatan dihidangkan pulak makanan yang sangat x menarik pada aku. Sanggup aku berlapar. Aku rasa sikit je ayam macam panggang tu je. blk bilik apa lagi megi lagi la kitorg. Sambil2 packing barang. Esok dh nak check out. Xpenuh sgt la barang letak dalam 2 lugage tu.

DAY 4 (06/06/2009)
Morning call 7.30. bersiap2 mandi dan packing semua barang. Hari ni schedule banyak kepada sight seeing je. pegi dataran yang ada bunga emas, pastu pedi kat perahu yang konon2 ada luck tu. naik perahu tu kena pada aku lupa dah berapa rasanya dlam HKD30 jugak dia akan bawak satu destinasi sambil2 melancong. Kat Hong kong ni diorg terlalu berpegang teguh kepada amalan Feng Sui. Konon2 naik perahu ni adalah luck dia. pastu g jewelerry factory. Aku macam pelik tempat ni. dia tersorok macam kat kawasan gudang. Bila masuk dalam akan melalui bilik2 kecik utk diorg terangkan kat kita pasal jewelerry ni.pastu jalan ikut lorong2 kecik lg baru nmpk showroom dia. showroom dia xde tingkap ke cermin apa. Semua tertutup rapat tp kat dlm macam kedai emas kat sini la. pelik aku tempatnya. Kat sini paling menarik batu jed dia. dlm ketogeri murah jgk la. aku pn tersangkut la kat satu jes bentuk love ni dalam HKD690. lepas pegi sini kirorg ke kedai herba kat sini pn aku beli satu jenis asam macam prune tu. dia kata buat sendiri dan halal. Org Indonesia pulak yang jadi sales girl dia tu. aku pn beli la sekotak. Dalam pukul 4 petang kitorg pn bertolak la ke Airport utk pulang. Airport dia teramat2 besar. mmg berganda la dgn KLIA tu. kat airport dia nip n masih ada outlet Disneyland. So, klu masih ada saki baki duit dan ada yang tertinggal nak beli kat Disneyland hari tu boleh beli kat sini jgk. Tp xla besar sgt outletnya. Ok la sikit2 drpd xde blh beli la. Our flight sepatutnya pukul 8.20 malam tp delayed to 9.30 malam. So, terpaksala kitorg mencari tempat makan lain dulu. masa kat masjid hari tu dh nmpk senarai nama kedai yang diiktiraf halal oleh persatuan islam community Hong Kong ni antaranya Popeye Chicken & Biscut. Punya la jauh nk cari tempat mkn. Alhamdulillah akhirnya semua berjalan dgn baik. Lebih kurang jalm 1.30 pagi kitorg touch down KLIA. Itu la serba sedikit pasal trip kali ni. Apa2 pn penjalanan yang amat men

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Macau-Hong Kong (episod 1)

Day 1 (03/06/2009)

Seawal jam 5 pagi aku dah bgn bersiap utk ke LCCT. dgn bantuan sepupu suami ku hantar kitorg utk bertolak dari seri kembangan. Sesampai disana jam 6++ pagi aku dh nmpk kelibat beberapa bekas rakan sepejabatku berlegar2 di perkarangan LCCT bersama keluarga masing2. alhamdulillah diorg masih xlupakan aku. Seronok dpt jmpa kwn2 lama yg ada yg dah setahun aku xjmpa.selepas menikmati sarapan pagi di marry brown (dha xde choice kedai lain semua dh penuh). Kitorg terus boarding ke dalam pesawat utk terus ke Macau. Penerbangan jam 8.20 pagi mengambil masa lebih kurang 4 jam. Disebabkan kesesakan traffic utk pesawat berlepas. Masa sedikit terganggu. Lebih kurang pukul 1 tengaharikami tiba di Macau Airport. Mula2 mmg excited la. setiap sudut rasa nak bergambar. Of course mencari perkataan macau menandakan kitorg telah tiba di Macau. Melalui beberapa saringan memasuki Negara org and disebabkan keadaan sekarang yg terdapat kes influenza H1N1, kitorg xterkecuali perlu melalui beberapa peringkat scan bebas dari sebarang symptom. Keluar saja dr airport dah terdapat 2 biji bas menunggu ketibaan rombongan kami. kami dibawa melawat beberapa tempat2 kononya menarik di Macau. Tak byk yg betul2 meninggalkan ingatan pada aku since it was a so so place. Just a temple. Chuch, pangkalan nelayan, rumah para pemilik kasino and of course casino. Biasala Macau, heaven utk casino. Macau ni x la besar sgt klu xslh aku tour guide tu cakap around 26km square feet shj keluasan nya. Tp dia ada klu xslh aku almost 30 biggest casino. Majority of taxes in Macau been paid by Casino so, standard of living kat sini macam murah la sikit cos no tax kena bayar. By petang kitorg pegi ke Venetian kea pa nama tempat tu. before this aku dah baca pasal tempat ni. yg aku kagum sgt tu. bumbung dia adalah lagit terbuka tiruan. Wah.. amazing! Mmg real la dia buat. Kat dlam ni actually shopping mall tp p nada casino jgk. Smpt la sekejap aku jenguk casino tu. hehehe. Saja je nk tgk mcm mana gayanya org berjudi ni kan.. diberitahu disini setiap hote yg besar2 mesti come with casino. Agaknya klu xde casino xlaku agaknya kan. yg aku lemah sgt disini Cuma ada satu je halal restoran which is Indian restoran. So, pg petang siang mlm melantak makanan kat situ yg so so je tu. makan je la asal terisi perut. By pukul 9 malam kitorg dh berkumpul kat jeti ferry utk terus ke hong kong. So, kena cop passport lagi sekali la. Naik ferry lebih kurang 1 jam. Smpi la ka thong kong. Baru la terbuka sikit minda. Tp disebabkan badan pn dah cukup penat. Semua buat muka toyo je. kitorg terus ke hotel Empire Kowloon. Aku dan husband ditempatkan di sebuah bilik yg ala ala kecil gitu di tingkat 17. view dia belakang bangunan. Tp xkisah. Lgpn bilik ni utk tdo je. masa byk hbs utk menikmati hong kong

Day 2 (04/06/2009)

Sepatutnya morning call kitorg jam 7.15 pg. waktu jam hong kong sama je dgn waktu Malaysia. Tp masa aku terjaga aku tengok ikut tingkap hari dah terang benderang. Aku dah terkejut takut terlambat bila tgk jam baru pukul 5.15 pagi. Mak ai 5.15 dah terang benderang hari. Maklum la kat hong kong skrg summer so waktu malam dia pendek la sikit. lepas berkumpul kitorg dibawa sarapan dia sebuah masjid. Kagum jgk aku kat sini ada masjid yg besar. tp disebabkan hong kong ni ketandusan tanah most of the building di buat bertingkat2. xbyk bangunan yg rendah2 so blh bygkan la masjid pn dlm bangunan yg 6 tingkat la. actually hong kong mempunyai 5 biji masjid secara keseluruhan tetapi hanya disini saja yg menyediakan canteen utk para umat islam. Kat sini macam pusat komuniti islam la. mostly yg kita jumpa Indonesian yg cari rezeki kat sini la. makanan yg dihidangkan berkonsepkan Chinese cuisine la like dim sum & pau.. sedap mmg sedap dan unik. Pau dia letak udang tau… pastu aku xtau apa nama bnda tu mcm karipap tp sedapnya hingga menjilat jari. Tp diorg ni cam kedekut dikit dia dh kira siap2 kerusi ada 10 so, setiap meja dihidangkan sepuluh biji je la. sorg dpt satu. Aku pn buat muka xmalu mntk ngn meja sebelah ye la aku tgk diorg punya xluak. Yg aku heran tu meja sebelah punya xsedap la. lain pulak karipap tu. pelik betul.

Lepas breakfast kitorg bergerak ke ocean park. Ocean park ni lebih kurang cam sunway lagoon campur tp besar sikit. ada org kata lebih kurang cam sentosa island kat Singapore. Since aku xprnh smp Singapore so, aku xdpt pastikan betul x sama. Kat dalam nya ada taman haiwan Panda. Teruja jgk tgk panda. Teringat bear panda aku masa kecik. bear pertama aku. Ada kawasan utk ikan emas. Bermacam2 jenis la. tp byk souvenir dlm bentuk panda la. mmg menarik souvenir dia. tp harga pn menarik… lupa kan je la. Ocean Park ni terbagi kepada 2 bahagian low zone and high zone. Dipisahkan oleh satu bukit yg tinggi. Sessi pagi kitorg Cuma hbskan masa di low zone shj. Rider kat low zone ni mostly utk family and kanak2 sahaj. So, xde yg mencabar selain barang2 panda. Tengahari kitorg keluar utk lunch dia masjid yg sama ngn breakfast td. Sebelum kuar kena cop dulu kat tangan. Cop tu xnmpk pun. Dia Cuma akan nmpk bila discan. Menarik gak. Cop tu tahan utk 24 jam. Ops lupa nk cakap ocean park nip n kena bayar. Lupa la berapa HKD. Rasanya lebih kurang HKD100++ jgk kut. Lepas mkn kitorg kembali ke Ocean park kali ni ke High Zome. Sgt2 mencabar

Bersambung ke episod seterusnya

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kejadian Cemas di Ampang Point

Lebih kurang jam 1++ tengahari aku ke ampang point utk membuat pembayaran credit card MBF. Selesai mmbayar hutang perut aku mula berbunyi. Maklumla bila dah berbadan dua ni perut aku cepat aje rasa lapar. Tp aku masih mampu menahan lapar. Aku ke tingkat atas sambil2 mencari seluar utk ibu mengandung. Seluar keje pn dh byk xblh pakai lagi. So, aku memerlukan seluar yang sedikit besar utk menampung perut yg kian membesar ni juga. Setiba dlm FOS tiba2 aku rasa macam nak pitam. Itu petanda yang babi ku dah minta diisi perut. Tanpa berlengah aku dan suami terus mencari tmpat makan. Kitorg decided mkn dia food court tingkat 5(klu xslh aku) satu tingkat dengan pusat bowling. Selesai je menikmati nasi goreng USA. Tiba2 aku terdengar beberapa pekerja maintenance ampang point mula lari berkeliaran. Dan sejurus selepas itu mula kelihatan asap mula memasuki bangunan ampang point itu. Tiba2 aku dan husband mula panic. Syukur kejadian berlaku selepas perut aku diisi. Klu tak keadaan akan bertambah panic kerana aku yakin xmampu utk aku lari keluar dari bangunan itu secepat mgkn disebabkan kitorg berada ditingkat 5 waktu kejadian. Baru aku turun 2 tingkat ke bawah terdengar seorg petugas menasihati kitorg menggunakan tangga kerana escalator memerlukan masa yg panjang dan keadaan dan bertambah kelam kabut. Sedaya upaya aku turun menggunakan tangga kecemasan. Alhamdulillah akhirnya kitorg berjaya keluar dari bangunan. Rupanya bomba dan polis sudahpun menunggu dan dibawadh. Org sudah memenuhi ruang legar. Pasukan bomba cuba memadamkan api yg aku kurang pasti tp berkemungkinan besar berpunca dari salah satu store dari tingkat 1

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Menjangkau 7 minggu

minggu ni kandungan aku mula berusia 7 minggu. alhamdulillah, setakat ini semua ok. tp hari mendatang kena byk berhati2... risau jgk disebalik keterujaan.

aku doa sgt moga semuanya berjalan dgn baik. insyallah.......

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

kesian Mimie & Emil

smlm pegi melawat mimi bersalin... kesian dia. tp tu la setiap org ada ujian masing2. aku doakan mimi and anak dia yg comel tu sihat walafiat lepas ni. mmber aku cakap ramai org yg masa beranak anak msuk ICU and ada problem jantung tp semuanya bila besar sihat je n menjalani hidup macam biasa... sempat lagi aku hadiahkan mimie bunga.. SELAMAT HARI IBU MIE...

utk emil plak, satu telenovela yg hebat telah pn berakhir. aku tahu emil org yg sgt kuat utk hadapi ujian ni. aku sentiasa doakan emil teru tabah dan tabah. kadang2 xpercaya emil yg selama ni aku kenal dgn sifat happy go lucky tp lately everymorning aky akan baca email sedih dia. semoga doa ibu mengandung ni akan diberkati insyallah.. lupakan la kisah cinta xkesampaian ko tu mil. teruskan dgn impian hidup ko. aku harap ko bergembira dengan hidup baru kerana skrg ko xyah lagi nk menatap sms2 hinaan dan cacian daripada madu xjadi ko... aku sentiasa ada dgn ko sbg kawan rapat. yang penting jgn putus asa. ALLAH ITU MAHA ADIL...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Alhamdulillah

nampaknya rezeki lepas kawen ni bertambah lagi bila aku disahkan hamil 5 minggu. tp aku mls nk over confident takut pun ada. mcm2 cerita yg aku dgr. harap2 dijauhkan dr aku. nauzubillah. semoga Kandungan ku terjaga dan selamat seadanya

apa2 pn aku amat2 bersyukur dan teramat gembira. maklumla umur aku bukan nya muda lg. semoga aku erus dilimpahkan rezeki.. amin

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS







  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

hantaran lelaki-ppuan

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget